Oud Geleerd, Jong Gedaan presenteert 4  colleges over “Een zoektocht naar goed handelen”

Toegankelijk voor alle geïnteresseerden!

Elk college is ook afzonderlijk te volgen.

Het eerste college heeft de titel “de gulden middenweg” door studentdocente Lette Alsemgeest. Er wordt eerst gekeken wat ethiek is. Daarna gaan we terug naar het oude Griekenland en kijken we naar de deugdenethiek van Aristoteles.

Het tweede college heeft de titel “het meeste geluk”.  We gaan kijken naar het utilitarisme, dit is een stroming die stelt dat je moet handelen op de manier die het meeste geluk teweeg brengt. Ook zullen we stilstaan bij de vragen: “is geluk meetbaar?” en “is het ene soort geluk beter dan het andere?”

Het derde college heeft de titel “absolute plicht” . We gaan terug naar het 18e-eeuwse Pruisen om de plichtethiek van de Duitse filosoof Immanuel Kant nader te beschouwen. Ook gaan we zien wat Kant’s antwoord is op de vraag: “mag je op een zomerse dag naar het strand om te ontspannen”.

Het laatste college heeft de titel “genot als hoogste goed”. Dit gaat in op het hedonisme. Het hedonisme stelt dat een goed leven een leven is dat vervuld is van genot en vrij van pijn. In dit college zullen we zien dat het hedonisme niet alleen inhoudt dat we dingen doen die we leuk vinden, maar dat het juist draait om matigheid.

De colleges vinden plaats in het Trefpunt in Heiloo op vrijdagochtend 10 en 17 december en 14 en 28 januari  van 10.00 tot 11.00 uur. De kosten bedragen € 17,00 per college.

In verband met de beschikbare ruimte is opgeven van tevoren noodzakelijk. Dit kan via (072) 533 12 97 of info@trefpuntheiloo.nl