Voor het thema “vakantie” van de digitale fotoclub van het Trefpunt hebben Hans Romeyn en Cris Bakker de ingezonden foto’s bekeken en besproken. Vakantie is een zeer toegankelijk thema, waar iedereen wel iets mee kan. Ook een thema met een valkuil. Juist omdat vrijwel iedereen vakantiefoto’s maakt, lijkt het makkelijk, maar een herinneringsfoto van de vakantie voor het eigen album is toch net even wat anders dan een foto met het thema “vakantie” dat ook voor andere beschouwers interessant is. Dat gaat dan voorbij de persoonsgebonden emotie die aan de foto verbonden is. De juryleden hebben eerst gekeken of in de foto het thema goed was weergegeven en vervolgens hoe de foto qua compositie en techniek was uitgewerkt. De foto’s die beide elementen bevatten, zijn genomineerd.

  • eerste plaats: Ellen Stroet. Een heel sterke foto. De vorige weerspiegelde de klimaatcrisis en deze vertelt het verhaal van vakantie 2021 in de Coronacrisis. Door de koffers is duidelijk dat het hier om een vertrekhal of stationshal gaat. Het mondkapje van de man geeft het tijdsbeeld aan. De onscherpte weerspiegelt de onduidelijkheid over wat nu wel of niet kon en mocht. De actualiteit in een mooi beeld gevangen.
  • tweede plaats: Astrid Heijne. De drie paar ligstoelen met parasols verwijzen naar een vakantie tafereel, zoals velen dat kennen. Hier overspoeld door het water, wat een actueel beeld was van de vakantie 2021 op sommige plekken in Europa. Daarmee krijgt het een extra laag in de foto. Het kleurcontrast tussen oranje en blauw is essentieel en hier op een goede manier weergegeven.
  • derde plaats: Janny Disco. Deze foto heeft een mooie invoerende lijn vanaf rechts waarmee je bij het bankje uit komt. De persoon geniet in alle rust van de strand en de zee, waar door anderen wordt gerecreëerd. Een lekker zonnig beeld met een goede compositie en zichtlijnen, wat een duidelijk vakantiegevoel weerspiegelt.

Alle foto’s kunt u bekijken in ons fotoalbum op onze website.