“Elk jaar zetten we eerstejaars HBO stagiaires in bij ouderen. Dit jaar zijn dat er nog meer dan anders” vertelt Claudia Spit van het maatjes project van welzijnsorganisatie het Trefpunt in Heiloo.

“We merken dat veel organisaties waar de stagiaires Maatschappelijk Werk normaal ook aan de slag kunnen, dit jaar geen plek hebben binnen hun organisatie. Doordat wij de jongeren bij de mensen thuis inzetten voor extra ondersteuning bij praktische zaken, maar nog meer voor gezelligheid, is dat bij ons wel mogelijk. Daarom hebben we meer plaatsen gecreëerd”.

Dit jaar starten er ruim 10 stagiaires die wekelijks bij 2 of 3 ouderen op bezoek gaan, samen boodschappen doen, een wandeling met de rollator of praten over vroeger en nu.  Alles binnen de geldende Corona regels en met maximale veiligheidsinstructies voor de veiligheid van de kwetsbare doelgroep. En dit wordt dankbaar ontvangen door de ouderen in Heiloo. “De stagiaires zijn vanaf eind oktober tot juni actief. In augustus druppelen de eerste vragen al binnen van ouderen die graag een jongeren over de vloer hebben. Het is bij een eerste kennismaking even aftasten maar vaak ontstaan er hele mooi warme contacten die soms ook na de stageperiode blijven bestaan”.  Achter de schermen is het een hele klus om een goede match te maken en zowel de jongeren als ouderen te begeleiden. Maar door de mooie verhalen en blije gezichten is het dubbel en dwars waard. “We zijn blij dat het ons gelukt is om dit jaar nog meer plekken aan te kunnen bieden. De studenten ervaren het als een verrassend leerzame periode. De ouderen vinden het fijn dat ze de studenten helpen om zich te kunnen ontwikkelen in hun vak als maatschappelijk werker en ervaren de donkere dagen als minder eenzaam. Duidelijk een win/win situatie!”.